Hi girls,

Ik heb onze Vegan BBSD babe Merel uitgenodigd op de blog om meer te vertellen over een veganistische levensstijl. Dit onderwerp wordt steeds populairder en ook als coach dien ik mij hier dus ook steeds meer in te verdiepen en krijg ik met dames te maken die hun fitness journey geheel veganistisch willen volgen. Het is uiteraard mogelijk om de coaching hierop aan te passen en kan in goede samenwerking tevens de gewenste resultaten opleveren die jij voor ogen hebt met jouw fysiek en gezondheid.

Merel
Hoi! Mijn naam is Merel Eeken. Ik ben 23 jaar oud en ik woon in Heerhugowaard. Sinds juli 2021 coacht Shannen mij op weg naar een bodybuilding podium, geheel op plantaardige basis want ik ben een vegan.

In deze blog wordt er dieper ingegaan op wat veganisme precies is, waarom Merel hiervoor heeft gekozen, waar veganisten extra op moeten letten als het gaat om voedingsstoffen, vitamines en mineralen en wat goede vervangers kunnen zijn voor dierlijke producten in onze voeding.
 
veganistisch

Wat is veganisme precies?

Veganisme is een levensstijl waarbij er geen dierlijke producten worden geconsumeerd of worden gebruikt, omdat dit in elke vorm wordt gezien als dierenleed. Dit betekent dat er geen gebruikt wordt gemaakt van kleding, voeding, cosmeticaproducten, experimenten of vormen van amusement waarbij er gebruik wordt gemaakt van dieren.

Waarom heeft Merel gekozen om veganistisch te leven?
“Het consumeren van vlees en het gebruiken van dierlijke producten voelde voor mij als dierenleed en hier wilde ik niet langer aan meewerken. Het is in mijn optiek duurzamer en gezonder dan een dierlijk dieet. Ik geloof dan ook dat het de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten verkleint en het draagt mijn inziens direct bij aan de vermindering van het wereldvoedsel probleem”.

Vitamines en mineralen
Veganisten horen vaak dat ze extra vitamines en mineralen moeten innemen middels suppletie. Echter verschilt dit per persoon, vitamine en mineraal. Hieronder licht Merel er een aantal toe, die belangrijk voor je zijn.
 
Vitamine B12
B12 is een vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en het geeft een goede werking van het zenuwstelsel. Het zit alleen in dierlijke producten dus vandaar dat veganisten aangeraden wordt om B12 extra te slikken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor mensen vanaf 14 jaar 2,8 microgram per dag.
 
Calcium
Calcium vinden we in melk, maar dit zit ook in plantaardige alternatieven. Calcium zit daarnaast ook in groenten, noten en peulvruchten. Om aan je dagelijkse hoeveelheid van calcium te komen zou je 2-3 porties plantaardige melk moeten nuttigen, dit is tussen de 1000 en 1100 milligram calcium per dag (let op: zwangere vrouwen hebben een ander suppletie advies).
 
Plantaardige alternatieven voor melk:
 • Plantaardige melk, zoals amandelmelk (ongezoet), soja-, haver- of kokosmelk
 • Plantaardige yoghurt
 • Plantaardige kaas
Ijzer
Ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen.
Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Ook is ijzer nodig om energie te produceren in onze cellen en het draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. De dagelijkse ijzer hoeveelheid voor vrouwen is gemiddeld 16 gram, maar soms hebben vrouwen meer ijzer nodig. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen in de vruchtbare tijd of tijdens menstruatie, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
 
Plantaardige bronnen van ijzer zijn:
 • Ongezouten noten
 • Tofu
 • Spinazie
 • Volkorenbrood/pasta
 • Boerenkool
Eiwitten
Wist je dat veganisten meer eiwitten nodig hebben dan mensen die vlees eten? Dit is ongeveer 30% meer en komt doordat plantaardige voeding minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijke voeding.
 
Wat kan je eten als vegan in plaats van vlees?
 
 • Tofu
 • Tempeh
 • Bonen
 • Peulvruchten
 • Vleesvervangers (niet elke dag, wissel dit af met bonen of peulvruchten)
 • Noten, pinda’s, pitten en/of zaden.
 • Seitan
Tip van Merel:
“Als je een ‘ei’ wilt nabootsten zou ik tofu halen, kurkuma en ‘kala-namak’ dit is een zout die van nature een ‘ei’ smaakt heeft”.
 

Wil jij hier meer over weten? Volg Merel dan op Instagram: @lifestylecoachmerel.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *